Ναυπλιο

Ναύπλιο

Η πόλη του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο ή Ναύπλιον είναι ένα λιμάνι της Πελοποννήσου, στην Ελλάδα, και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της από το 1823 μέχρι το 1834. Η πλούσια ιστορία του Ναυπλίου αποτυπώνεται σε κάθε γώνια της πόλης, στα κτίρια, στα αγάλματα, στα κάστρα, στους ναούς και εκκλησίες και σε τόσα μέρη ακόμα. Η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου είναι γεμάτοι με στενά δρομάκια και μικρά μπαλκόνια που αποτελούν κατάλοιπα της Ενετοκρατίας. Τα τρία οχυρά, το κάστρο του Παλαμηδίου και η Ακροναυπλία στον λόφο και το Μπούρτζι στο λιμάνι της πόλης, προστατεύουν το Ναύπλιο και προσφέρουν καταπληκτική θέα. Το Ναύπλιο, δέχεται επισκέπτες από όλο το κόσμο, και τους προσφέρει αρκετές επιλογές για αυτούς. Εξερεύνησε την παλιά πόλη με τα πόδια, χαλάρωσε πίνοντας καφέ ή ποτό σε κάποιο κάφε ή μπάρ γύρω από το λιμάνι, πήγαινε σε κάποιον από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ή κάνε μπάνιο στη θάλασσα σε κάποια κοντινή παραλία.
Γύρισε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είτε με το λεωφορειάκι με την ανοιχτή οροφή είτε με το τρενάκι της Παλιάς Πόλης και επισκέψου τα αγάλματα του Ιωάννη Καποδίστρια και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το λιοντάρι των Βαυαρών, το Δημαρχείο και πολλά άλλα.

Παλιά Πόλη

Το κέντρο της Παλιάς Πόλης είναι η πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται και το Αρχαιολόγικο Μουσείο. Άλλα ονομαστά μέρη της Παλιάς Πόλης που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, είναι η εκκλησία του Άγιου Σπυριδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, η εκκλησία του Αγίου Γιωργίου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του ‘Μυστικού Δείπνου’ του Ντα Βίντσι. Ανακάλυψε όλα τα μέρη στα στενά και πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, ύπέκυψε στην μαγευτική ατμόσφαιρα και απόλαυσε ένα ποτό ή καφέ στα γραφικά σοκάκια κάτω από τα μίκρα μπαλκόνια.

Παραλίες του Ναυπλίου

Η παραλία της Καραθώνας βρίσκεται μερικά λεπτά μακριά από το κέντρο της Παλιάς Πόλης, σε έναν μικρό κόλπο με χρυσαφένια άμμο, και εκεί βρίσκονται αρκετά καφε-μπαρ, με πολλές ξαπλώστρες για χαλάρωση και ηλιοθεραπεία, και θαλάσσια σπορ. Η Αρβανιτιά είναι άλλη μια παραλία του Ναυπλίου.Επειδή βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο του Παλιού Ναυπλίου, περίπου 15 λεπτά με τα πόδια, είναι η παραλία όπου πηγαίνουν οι ντόπιοι λόγω απόστασης. Η παραλία έχει βότσαλα, πολύ καλά οργανωμένη, με ξαπλώστρες και καφέ-μπαρ.

Τα Οχυρά του Ναυπλίου

Τα κάστρα του Ναυπλίου είναι αντιπροσωπευτικά της ιστορίας του και διακοσμούν με υπέροχο τρόπο τους λόφους και τον κόλπο της πόλης.

Ακροναυπλία

Το κάστρο της Ακροναυπλίας είναι το παλαιότερο οχυρό του Ναυπλίου και αποτελούσε το όριο του οικισμού μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα. Υπάρχουν και προιστορικά ευρύματα όπως για παράδειγμα το πολυγωνικό τμήμα της οχύρωσης που χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα πΧ. Υπάρχουν, επίσης, και κομμάτια του τείχους που προέρχονται από την Ελληνιστική περίοδο και την Βυζαντινή εποχή.

Το Παλαμήδι

Απένταντι από την Ακροναυπλία και σε ύψος 216 μέτρα από την θάλασσα, το κάστρο του Παλαμηδιού στέκεται περήφανο πάνω από την Παλιά Πόλη. Αποτελεί ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα κατασκευασμένο από τους Ενετούς. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φυλακίστηκε εκεί με την κατηγορία της προδοσίας, μιάς και το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο θρύλος λέει οτι τα σκαλοπάτια προς το κάστρο είναι 999, παρόλα αυτά είναι προσβάσιμο και με αυτοκίνητο.

Το Μπούρτζι

Το Μπούρτζι, βρίσκεται στην μέση του λιμανιού, χτίστηκε το 1473 και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σαν φυλακή, σαν κατοικία των δήμιων του Παλαμηδίου και για άλλες πολλές χρήσεις. Σε περιόδους πολέμου, οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν μια αλυσίδα που συνέδεε το Μπούρτζι με την Ακροναυπλία για να μην επιτρέπει στα αντίπαλα πλοία να προσεγγίζουν το λιμάνι της πόλης. Σήμερα, αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο, το οποίο βρίσκεται ύπο ανακαίνιση, και μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκι από το λίμανι.

Ιστορικά Μνημεία στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος μετά την απελευθέρωση το 1822, έχει να προσφέρει τόσα αξιοθέατα και αρχιτεκτονικά μνημεία. Μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα παρακάτω:

  • Το Βουλευτικό, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων μετά την απελευθέρωση
  • Οι εκκλησίες του Αγίου Γιωργίου (17ος αιώνας), του Αγίου Νικολάου (18ος αιώνας), η Φραγκοκκλησιά που είναι η αρχαιότερη εκκλησία του Ναυπλίου για Καθολικούς
  • Το παλαιό Τζαμι στην πλατεία Συντάγματος που χρησιμοποιείται σήμερα για θεατρικές παραστάσεις
  • Η εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, απέξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και το σημάδι στον τοίχο από την σφαίρα που τον σκότωσε είναι ακόμα εμφανής
  • Το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα κτίρια είναι:

  • Το κτίριο του Αλευρά-Λαμπίρη (1830)
  • Ο παλιός σταθμός τρένων (1890)
  • Το παλιό Δημαρχείο
  • Το Πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο (1833)
  • Το σπίτι του Viceroy

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα drones Ναυπλίου για το εξαιρετικό βίντεο.